Menide Kan Görülmesi Prostat Kanseri Belirtisi Midir?

Menide kan görülmesi, erkeklerde paniğe neden olan bir durumdur. Tıpta hemospermi olarak bilinen bu durum neden olur? Prostat kanserinin belirtisi olabilir mi? Bu soruların cevabına geçmeden önce meni hakkında biraz bilgi sahibi olmanızda fayda var.

Meni Nedir?

Meni, sperm ya da halk arasında bilinen adıyla döl, prostat bezi ve meni kesesi (seminal vezikül) hücrelerinin salgıladıkları sıvı ve testislerde üretilen sperm hücrelerinin bir araya gelmesi ile oluşan şeffaf beyaz renkte bir sıvıdır. Meni boşalma sırasında idrar kanalından dışarı atılır.

Menide Kan Görülmesi Neden Olur?

Normalde menide kan görülmez. Menide kan görülmesi, genellikle erkekler için korkutucu bir durumdur. Ancak bu durum çoğu kez  hayatı tehdit eden bir hastalığın belirtisi değildir.  Menide kanın nedeni çoğu kez tam olarak bilinmez.  Ancak erkek üreme ve boşaltım yollarını etkileyebilecek birçok olay menide kan görülmesine neden olabilir. Erkeklerde meninin kanlı olması çoğu zaman meni keselerindeki tahrişten ya da meni kanallarından kaynaklanır.

Menide kan görülmesi nedenleri nelerdir?

Prostat bezi iltihabı (Prostatit)

Meni kesesi iltihabı (Vezikülit)

Meni kanallarında tıkanıklık

Prostat, meni kesesi ve meni kanallarında taş

Prostat kisti

Prostat biyopsisi

Aşırı cinsel ilişki

Aşırı mastürbasyon

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Menide Kan Prostat Kanseri Belirtisi Midir?

Meninin kanlı gelmesi, genellikle meni kesesinin cidarındaki bir tahrişten ya da meni kanallarından kaynaklanan bir durumdur. Menisinde kan olduğunu gören kişi, bu olayı hemen kanser ile ilişkilendirip, gereksiz korkuya kapılabilir. Kanlı meni prostat kanserinin bir belirtisi olabilir. Ancak bu durum oldukça nadir görülür.  Bu nedenle kanlı meni durumunda mutlaka bir ürolog doktora başvurarak gerekir.

Kanlı Menide Hangi Tanı Yöntemlerine Başvurulur?

İlk yapılması gereken hastanın hikayesinin dinlenmesidir. Bu olayın ne zaman başladığı, ne kadar süredir devam ettiği, cinsel ilişki ya da boşalma sıklığı öğrenilmelidir. Daha sonra testisler, testis torbası, meni kanalları ve prostat muayene edilmelidir. İdrar tahlili, meni kültürü  mevcut enfeksiyon hakkında fikir verebilir. PSA testi prostat kanseri veya prostat iltihabı (prostatit) tanısı açısından yardımcı olabilir.

Eğer menide kan iki aydan daha  uzun süredir varsa, kan pıhtılaşma bozuklukları düşünülmelidir. Prostat ve meni kesesinde olabilecek kist ve taşların tanısı için trans rektal ultrason gereklidir. Ayrıca idrar yollarında tüberküloz ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar da araştırılmalıdır.

Menide Kan Nasıl Tedavi Edilir?

Menideki kan çoğunlukla birkaç hafta içinde kendiliğinden geçer. Ancak bu durum  yüzde 80 oranında tekrarlayabilir. Tedavi, altta yatan nedene göre değişir. Eğer prostatite bağlı bir kanama ise 4–6 haftalık uygun antibiyotik ve ağrı kesici tedavisi planlanır. İdrar yolu enfeksiyonu varsa yine uygun antibiyotikle tedavi edilmelidir.

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.