Metastatik Prostat Kanseri Nedir?

Metastatik prostat kanseri nedir? Prostat kanseri, zamanında tedavi edilmez ise prostat dışına çıkarak diğer organlara ya da lenf bezlerine yayılabilir. Bu duruma metastatik prostat kanseri denir. Bir kanserin diğer organ ya da lenf bezlerine yayılmasına metastaz denir.

Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen 2. kanser türüdür . Prostat kanseri, özellikle lenf bezleri ve kemiğe olmak üzere vücudun değişik yerlerine metastaz yapar.  En sık metastaz yaptığı kemikler omurga kemikleridir. İkinci sıklıkta ise, leğen kemiklerine sıçrar.  Hastalığın omurgaya yayılması sonucu, şiddetli sırt ağrısı, kendiliğinden oluşan omurga kırıkları ve buna bağlı sinir ya da omurilik basısı gibi durumlar ortaya çıkar.  Daha ileri evrede ise akciğer, karaciğer ya da beyine de metastaz yapabilir. Hastalığın akciğere yayılması ise devamlı öksürüğe neden olabilir.

Metastatik Prostat Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Metastatik prostat kanserinde kanda PSA seviyesi artar. Metastazların tespiti için bazı görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Kemik metastazları için kemik sintigrafisi yapılır. Bilgisayarlı tomografi, kemik metastazlarını daha detaylı değerlendirmek ya da karaciğer, akciğer ve beyin metastazlarının tespiti için kullanılır.

Metastatik Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Metastatik prostat kanserinde tedavisinde öncelikle bir takım hormonlar kullanılır. Metastatik hastalık tamamen tedavi edilemez, burada amaç kanserin ve metastazın büyümesini yavaşlatmaktır. Hormonal tedavinin tıp dilindeki adı androjen baskılayıcı tedavidir. Hormonal tedavi, ya cerrahi olarak ya da ilaç tedavisi şeklinde uygulanır. Cerrahi tedavide her iki testis ameliyat ile çıkarılır. Bu işleme bilateral orşiektomi denir. İlaç tedavisinde ise erkeklik hormonunun üretimini durduran ilaçlar kullanılır. Bunlar LHRH antagonisti ya da LHRH agonisti adı verilen ilaçlardır. Bu ilaçlar cilt altına ya da kas içine enjekte edilerek kullanılır. Aylık, 3 aylık hatta yıllık olanları da vardır.  Bir diğer grup ilaç ise antiandrojenler adı verilen ilaçlardır. Bunlar böbrek üstünde üretilen erkeklik hormonunun reseptörlerine bağlanmasını engelleyerek etkisini bloke eden ilaçlardır. Bu ilaçlar tablet şeklindedir.

Hormon Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Hormon tedavisinin fiziksel ve duygusal bazı yan etkileri yani istenmeyen etkileri vardır. En sık görülen yan etkiler; sıcak basmaları, cinsel isteksizlik ve sertleşme bozukluklarıdır.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.