Prostat Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Prostat muayenesi ne zaman yapılmalı? Erkekler prostat muayenesi için doktora ne girmeye başlamalı? Prostat muayenesi, erkelerde belli bir yaştan sonra mutlaka her yıl yapılması gereken önemli bir muayenedir. Prostat kanseri, tüm dünya genelinde erkeklerde en sık görülen kanserler içinde yer alır. Ülkemizde de yaklaşık olarak her 12 erkekten biri prostat kanserine yakalanmaktadır.

Prostat kanseri tanısı konulduğu zaman, hastalık % 80 oranında organa sınırlı bir haldedir, yani kanser henüz daha prostat dışına çıkmamıştır. Organa sınırlı hastalıkta 5 yıllık yaşam şansı % 100 iken, hastalık diğer organlara yayılmış ise (metastatik hastalık) bu oran yüzde %30’lara düşmektedir. Dolayısıyla, prostat kanserinin başka organlara yayılmadan erken dönemde tanısının konması, prostat kanserine bağlı ölüm oranını ciddi düzeyde düşürmektedir.

Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır?

Prostat muayenesi, büyüme ve kanser gibi prostat hastalıklarının değerlendirilmesinde en önemli muayene yöntemidir. Bu muayene üroloji uzmanı tarafından yapılır. Üroloji doktoru bir eldiven giyerek hastanın makatından işaret parmağı ile prostatın arka yüzünü muayene eder. Hiçbir görüntüleme yöntemi bu muayenenin yerini tutmamaktadır.

Muayene sırasında prostat bezinin büyüklüğüne ve kıvamına bakılır. Prostat kanseri olması durumunda, kanser dokusuna ait sertlik parmak ucunda hissedilir. Normalde prostat dokusunun kendine has bir yumuşaklığı vardır. Kanserli doku ise çok daha sert olarak hissedilir. Eğer kanser açısından böyle şüpheli bir durum tespit edilirse, prostat biyopsisi uygulanır. Ayrıca prostat muayenesi, prostatın büyüklüğü hakkında da fikir verir. İyi huylu prostat büyümesinde, seçilecek tedavi yöntemi de bu muayeneye göre belirlenir. Prostat çok büyükse, klasik kapalı prostat ameliyatı (TUR ) yerine, açık prostat ameliyatı tercih edilir.

Prostat Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Bu yüzden, özellikle ailesinde prostat kanserine yakalanmış olan kişi ya da kişilerin bulunduğu 40 yaş üstü erkekler, her yıl üroloğa muayene olmalı ve kanda PSA testi yaptırmalıdır. Ailesinde prostat kanseri hastası bulunmayan kişiler ise kontrollere 50 yaşında başlamalıdır.

Prostat muayenesini üroloji uzmanı yapar. Muayene makattan parmak ile yapılır. Buna tıp dilinde rektal tuşe denir. Rektal tuşe çok önemli bir muayenedir. Çünkü kan PSA testi normal bile olsa, o kişide hala prostat kanseri olma ihtimali vardır. Bu yüzden PSA testi normal ancak prostat muayenesi şüpheli olan kişilerde prostat biyopsisi yapılmalıdır.

2 Yorumlar
  1. ilhan diyor

    meraba son bır ıkı aydır idrar bitiminde tam bosalma ağrı oluyo daha doğrusu hafif bir ağrı devamlı var ürologa gittim bana ağrı kesici ve avodart 0.5 verdi düzenli kullandım onbeşgün önce bitti faakat bı faydası olmadı.teşekkür ederim.

    1. Prostat Doktoru diyor

      Geçmiş olsun. yaşınız kaç bilmiyorum ama prostat büyümesi genellikle 50 yaş üzerindeki erkeklerde olur. üroflovmetri adı verilen işeme testi ve idrar yaptıktan sonra artık idrar kalıp kalmadığına ultrasonla bakılmalıdır. prostat tedavisinde kullanılan ilaçlar bir kaç gruptur. Bunlardan biri olan avodart prostat küçültücü bir ilaçtır. etkisini kullanmaya başladıktan en az 3-4 ay sonra gösterir. ancak cinsel isteksizlik yapabilir. alfa bloker grubu prostat ilaçlar (cardura xl, flomax cap, urorec tb gibi) ise etkisini daha kısa sürede (15 günde) gösterir eğer faydalı olacaksa.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.